De retinut
- Categorie: Site
- Accesări: 10786
Imobilele sunt proprietăţi speciale, specialitatea lor fiind determinată de unicitatea lor. Spre deosebire de alte bunuri, imobilele nu sunt fungibile. De aceea fiecare tranzacţie cu imobile este un caz aparte, deci la cumpărare să fiţi foarte precauţi!
Situaţia materială şi juridică a unui imobil este publicat în Cartea funciară a localităţii respective, de aceea primul pas întotdeauna este consultarea extrasului de carte funciară a imobilului:
- identificaţi imobilul: în partea A - Foaie de avere este descris imobilul. În procesul de identificare puteţi folosi diferite documentaţii tehnice: de cadastru, de dezmembrare/unificare, planuri de situaţie, hărţi etc.;
- - identificaţi proprietarul: în partea B - Foaia de proprietate găsiţi numele/denumirea proprietarului/-rilor. În procesul de identificare vă poate fi de folos actul cu care imobilul a fost dobândit de proprietar (contract de vânzare-cumpărare, certificat de moştenitor - trebuie să fie acte notariale! -, sau sentinţă judecătorească);
- - verificaţi în partea C - Foaia de sarcini:
- - dacă proprietatea este grevată de sarcini (ipotecă, privilegiu),
- - dacă există locatar cu o perioadă de locaţie mare,
- - dacă există vreun uzufructuar sau drept viager în defavoarea proprietăţii;
- - verificaţi dacă există vreo observaţie neînregistrată sau eroare de înscriere.
Dacă cumpăraţi teren pentru a construi pe acesta, este bine ca înainte să cereţi un studiu geomecanic (rezistenţă la compresiune, apă freatică), să consultaţi cu specialiştii de la urbanistică (sau cereţi Certificat de urbanism), precum să vă informaţi dacă impozitul este achitat la zi.
Aceste informaţii sunt cu caracter informativ. Înainte de cumpărare neapărat cereţi părerea unui specialist